Det är lätt att stirra sig blind på inredningsdetaljer som går att flytta runt i hemmet. Tavlor, bänkar, stolar, ljushållare och annat som gör ett hem. Det är detta som får vårt största fokus när vi ska göra om i hemmet eller ska börja inreda en ny bostad. Vilket inte är så konstigt i sig, då det oftast är billigare att göra om den lösa inredningen.

Faktum är att hemmets inredning börjar redan innan det flyttats in möbler. En stor del av det som gör hemmet och sätter känslan är lister, dörrar och dörrkarmar. Ditt val av innerdörrar och lister kommer påverka hur helheten känns.

Att tänka på när det gäller innerdörrar

När det kommer till inredning finns det egentligen inget rätt eller fel. Huvudsaken är att du trivs och att inredningen passar din personliga stil. Men det finns vissa saker som kan göra valet av dina innerdörrar lättare. Det du bör ta hänsyn till när du väljer ut dina innerdörrar är dörrens placering, rum som dörren leder till och hur mycket fokus du vill att dörren ska ta.

Exempelvis rekommenderar man oftast att ha likadana dörrar till rum som finns i samma hall. Detta för att skapa en fin helhetskänsla när man kan se alla dörrar samtidigt. Finns det ett utstickande rum i hallen som exempelvis ett kontor kan man välja att ha en utstickande glasdörr in till just det rummet. Men har du olika dörrar till alla rum tappar man lätt helhetskänslan då ens uppmärksamhet dras åt olika håll.

Innerdörr med glas

En innerdörr med glas är väldigt populärt till kontorsrum. Detta då man lätt kan se igenom dörren om personen är upptagen utan att ljud hörs ut samt att ljuset som kommer in från kontorsfönstren kan lysa upp även utanför dörren. Dessa dörrar skapar ett mer öppet och ljusare hem.

Pardörrar

Pardörrar kan skapa en riktig maffig och lyxig känsla i hemmet. Detta har man främst in till matsalar och vardagsrum. Förutom att det ger en lyxig känsla blir det lättare att öppna upp rummet. Genom att låta båda dörrarna stå öppna blir rummet sammanfogat med intilliggande rum.

Skjutdörr

Skjutdörrar är den perfekta lösningen in till mindre rum. En skjutdörr tar upp mindre plats än en vanlig dörr, då den skjuts åt sidan och inte behöver plats utåt för att öppnas.

Trädörrar

Till sovrum önskar man ofta ha dörrar som dämpar ljudet. När man ska sova vill man ha det tyst omkring sig. Trädörrar är ofta gjorda av massivt trä, vilket är en bra ljuddämpare. Används en trädörr in till badrummet bör du alltid kolla upp att den tål väta. Trädörrar har oftare fina mönster på sig än exempelvis metalldörrar, vilket gör trädörrar till en stor favorit.

Bestämma stil på innerdörren

När du valt vilken typ av dörr du ska använda dig av är det dags att bestämma färg, mönster och handtag. Vill du att dörrarna ska sticka ut eller vara simpla för att inte ta fokus? Ska färgen matcha väggarna eller ska det vara en utstickande färg? Vilka handtag passar in? Allt detta handlar helt och hållet om din personliga stil.