Det finns massor med smarta knep för att skapa ett hemtrevligt och snyggt hem. Du behöver inte köpa dyra möbler för att trolla fram den rätta stilen i hemmet. Mycket handlar om att inreda på ett sätt så att du lyfter fram ditt hems bästa sida. Här hittar du de tio bästa inredningstipsen som förvandlar ditt hem utan att göra hål i plånboken.

1. Välj rätt belysning

Belysningen är otroligt viktig för att skapa rätt stämning i hemmet. De flesta har alldeles för få ljuskällor i rummen vilket ger en trång och mörk känsla. Belysningen är en balansgång eftersom du dels vill ha tillräckligt med ljus, men samtidigt ska det vara mysigt. Undvik för starkt ljus från allmänbelysningen och välj hellre att komplettera taklampan med många mindre ljuspunkter. I rum där det krävs funktionell belysning, exempelvis i köket och i badrummet, bör du se till att ljuset är tillräckligt starkt för att rummet ska vara praktiskt. Kom ihåg att lampor är dekorativa såväl som praktiska föremål och därför bör du alltid lägga ned lite extra tid när du väljer lampor.

2. Inred med växter

Växter är ett mycket smart inredningsknep eftersom det är både vackert, hemtrevligt och sätter färg på rummet. Växter ger ett luftig intryck som gör att rummet känns större. Det finns massor med olika sätt att inreda med plantor av olika slag. Du kan dels välja en enstaka större växt som du sätter i en kruka. Eller så väljer du många olika sorters växter i olika storlekar för ett dynamiskt intryck. Inred gärna med blommor och växter i olika nivåer för att utnyttja rummet till fullo. Du kan dels sätta krukor i bokhyllan, på fönsterkarmen eller hänga dem från taket. Använd fantasin och skapa din egna kreativa växtoas.

3. Måla om

Att måla om väggarna hemma kan förändra atmosfären i hemmet. Detta gäller inte minst för vita väggar som tenderar att bli lite gråa med tiden. Genom att ge väggarna ny färg kommer även rummet att kännas nytt. Med andra ord kan du skapa känslan av ett nyrenoverat hem för en relativt liten peng.

4. Var selektiv

Less is more när det kommer till inredning. Om du vill skapa ett funktionellt och snyggt hem gäller det att vara selektiv med föremålen. Med massor av möbler och dekorationsföremål kommer hemmet att kännas plottrigt och kaosartat. Välj ut dina favoritföremål och de möbler som fyller en funktion. Se till att lyfta fram dessa ordentligt genom att exempelvis rikta en lampa mot favorit tavlan.

5. Dekorera väggarna

Väggarna är till för att dekoreras. Häng upp vackra posters, bilder, tavlor och speglar för att ge en hemtrevlig känsla till rummet. Gör gärna en trendig tavelvägg genom att hänga upp tavlor och inrammade posters på ett symmetriskt sätt.