Bilder är ett av de bästa sätten att göra bostaden hemtrevlig och det roliga är att det finns en myriad av möjligheter. Är du intresserad av inredning är det kul att botanisera bland alla möjliga motiv och du kan sätta upp bilderna på flera olika vis. Med rätt väggdekoration kommer din personlighet att reflekteras väl och ditt hem få en alldeles unik karaktär.

Du kan hitta snygga och billiga canvastavlor, foton och posters online för hemmets alla rum och göra det extra mysigt med fina bilder. Resor, konstverk och natur är bara några av de många motiven, för att inte tala om enstaka ord eller motiverande citat. Kanske du själv är konstnärligt lagd och varför inte låta barnen själva välja vad de vill ha på väggarna i sina rum?

Häng upp rätt

Hur du hänger upp dina bilder kommer påverka varje rums helhetsintryck. Medan det egentligen inte finns rätt och fel när det kommer till smak finns det däremot vissa saker du bör tänka på när det kommer till själva placeringen. Allt bör hänga rakt och dina tavlor ska helst vara väl placerade i förhållande till rummets möbler. En bild som hänger snett eller inte mitt över en soffa ger ett osymmetriskt intryck som de flesta upplever som irriterande.

Även materialet som du jobbar med kommer påverka slutresultatet. En fotoposter i en enkel ram ger ett modernt och stilrent intryck och med svartvita tryck blir det ännu elegantare. En tavla gjord på canvas ger en helt annan känsla och inför element av konstnärlighet och kultur. Stora ramar i trä eller guld ger en lite gammaldags och herrgårdsliknande förnimmelse.

Må bättre med vackra bilder

Inom psykologin är det ett välkänt faktum att konst har en mycket djupgående effekt på det mänskliga sinnet, både för den som skapar och den som observerar. En bild kan göra dig glad, nostalgisk, pigg eller vemodig och det är just här som din personliga smak kommer in. Ingen kan säga vad du ska hänga upp på väggarna i ditt eget hem utan det måste vara ditt eget beslut. Här är det dock viktigt att komma ihåg att livet inte är statiskt och att du kanske kommer ha en annan sinnesstämning eller livsstil om ett år. Genom att köpa in posters och canvastavlor till bra priser har du möjlighet att byta ut dem när du vill och du kan även placera om dem inom ditt hems fyra väggar. Något så enkelt som ett nytt foto i sovrummet kan kännas mycket upplyftande. Sätter du upp tre bilder symmetriskt över soffan istället för den där jättetavlan du hade innan får hela rummet en helt annan känsla. Prova på, gör om, variera – det gör både ditt liv och ditt hem mer inspirerande.