2020 var ett år fullt av utmaningar och en ny livssituation för de flesta människor. Det var också ett år då hemmet blev den, utan tvekan, mest centrala platsen i många människors liv. Trots restriktioner ringlade köerna till olika loppisar runtom i landet och heminredning online fick ett stort uppsving men även byggvaruhandel och butiker som säljer kontorsmaterial. Hemmakontoret var ett faktum och ju längre tiden gick på år 2020, desto större blev intresset för inte bara design, utan också praktisk design.

Till enkelheten

Nu längtade människor tillbaks till enkelheten och det syntes både i färg och materialval. I början av 2021 har inte intresset mattats av utan företag som sysslar med inredning har fortfarande en stor efterfrågan på deras produkter, nytillkommet är dock det breda intresset för att köpa saker på auktion. Förra året slog auktionssajterna rekord i besök på hemsidor men även försäljning. Plötsligt var inte auktioner något som man associerade med en viss typ av livsstil och i dag är intresset större än någonsin.

Mattor – i ropet

Smarta lösningar, design och att addera mjukhet till hemmet står högt i kurs hos många människor och mattor har blivit hett hos gemene man. Man söker efter mattor med naturmaterial eller känsla av natur och är man ute efter en matta till vardagsrum finns det otaliga varianter att välja emellan. Intresset är som sagt stort och det ska vara alltifrån mattor i kork till stora, iögonfallande mattor som ramar in rummet och är härliga att sätta fötterna på!

70-talet gick som en röd tråd genom 2020 men följde även med in i 2021. Mjuka, jordiga toner, i brunt och beige blev till mångas favorit och färgen grått som man kan påstå dominerat de senaste åren. Även valet av trä flirtar med 70-talet men även 90-talet och man kan se furu och ek komma igen i inredningen. Kobolt och orange, vilket var vanligt under både 70-talet och 90-talet har dock inte fått samma uppsving det senaste året, inte heller att svampmåla alla rum i bostaden. Det sistnämnda har lämnats till kvar till sagda decennium.

Sist men inte minst

När det gäller mindre inredningsdetaljer har intresset och köplusten varit stor för korgar, tvättkorgar och askar i olika träslag och på budgivningssajter som Tradera har det gått att finna oerhört många varianter av korgar, även äldre korgar och tvättkorgar som är handgjorda och av bra kvalité. Ljuslyktor och ljusstakar håller sig ständigt populära men det senaste året har man fått se mycket ljuslyktor och ljusstakar i silver, tenn och smide. Relativt nytt är smidesljusstakar som skruvas fast i hyllor eller på bord och som går att finna på välsorterade inredningsbutiker, både fysiskt och online. Något annat som är nygammalt är intresset för keramik, skulpturer och gamla byster. För inte längesedan var det sistnämnda något som ansågs lite utdaterat och för pampigt men nu ligger det, återigen, helt rätt i tiden.