Att det både är vackert och trevligt med många växter i hemmet är något som knappast kan betvivlas. Det ger färg och form och en känsla av harmoni som är välgörande för kropp och sinne. Dessutom är det mycket terapeutiskt att påta med växter och jord, oavsett om du har en trädgård eller en enkel fönsterkarm, och det är tillfredsställande att se en blomma växa från frö till full storlek.

Förutom det rent estetiska med blommor finns det också en hel del praktiska funktioner som floran i hemmet kan erbjuda. Du kan till exempel skaffa en bokashikompost från wexthuset.com som låter dig bryta ner nästan allt i hushållet eller varför inte odla egna kryddor? Det finns också växter som renar luften extra eller hjälper dig att sova bättre. Placera dem vackert i din bostad och njut av deras välgörande effekter som en stor, extra bonus.

Plantor som är bra för luften

Alla växter tillför något positivt till ditt hem men om du vill satsa på riktiga luftrenare finns det specifika växter som till exempel NASA använder i sina rymdskepp. En guldpalm som placerats i närheten av din hemelektronik kan till exempel avlägsna toxiner som kommer från skärmar och en gullranka motverkar förekomsten av gasen formaldehyd som bland annat finns i plast och färg. Om du vill få i dig extra syre när du sover kan några strategiskt placerade paradisträd i sovrummet vara ett bra alternativ och en svärmorstunga kan ta bort toxiner som flamskyddsmedel.

Föredrar du blommor finns det även här många alternativ som är speciellt lämpade för ändamålet. Den vackra, gyllene blomman krysantemum kan ta bort ett flertal olika gifter från luften och passar alldeles utomordentligt i vardagsrummet för en energigivande färgklick. Gerbera är bra mot bensen, en kemikalie som är kopplad till många sjukdomar och med dess djupa, orange-röda färg ger den extra värme i din inredning. Placera den som en bukett i en vas eller odla den i kruka i ett fönster – den kommer vara välgörande på många sätt och vis.

Blommor i kosten

Att örter kan användas i matlagningen och medföra ett stort antal vitaminer och mineraler känner du säkert redan till, men visste du att det även finns många ätbara blommor som är nyttiga? Att ha en vacker marigold hemma innebär inte bara att du har en vacker, exotisk blomma utan även en källa till många immunboostande ämnen. Violer är fulla av kalium och ger med sin vackra färg en känsla av elegans och mystik. Behöver du extra C-vitamin kan några blad av ringblomman bidra med det och tusensköna hjälper enligt tradition både mot hosta och feber.

I många kulturer äter man också rosor då bladen är bra för matsmältningen och genom att framställa rosenvatten kan du smaksätta sötsaker samtidigt som du får en huskur mot andningsproblem. Rosenvatten är dessutom bra för huden och lugnar inflammationer i ögonen, likväl som kamomill som både kan drickas som te eller ätas rå.

Inred ditt hem estetiskt och nyttigt för en härlig tillvaro, och ge tid åt florans underbara värld. Det kommer berika ditt liv på många sätt.